Skip to main content

8 Keqkuptime rreth ngrohjes nën dysheme

Ngrohja nën dysheme është një sistem ngrohjeje i qëndrueshëm dhe ekonomik, por ka shumë keqkuptime rreth mënyrës së funksionimit të saj. Jemi këtu për të hedhur poshtë mitet dhe për t'ju treguar se pse ky sistem është një opsion i shkëlqyer për ju.

Gjërat e panjohura shpesh herë keqkuptohen. Dhe ka shumë keqkuptime rreth ngrohjes nën dysheme dhe se si funksionon ajo. Ka ardhur koha që t'i ndreqim këto keqkuptime një herë e përgjithmonë. Do t'ju tregojmë se si funksionon ky sistem i qëndrueshëm dhe efikas në kosto, si dhe pse do të ishte zgjedhja e shkëlqyer për shtëpinë tuaj.

Llojet e ngrohjes nën dysheme

Para se të përmendim mitet, le të shohim fillimisht llojet e ndryshme të ngrohjes nën dysheme.

Aktualisht, ka dy lloje sistemesh me ngrohje nën dysheme: sistemet elektrike dhe sistemet hidraulike, që funksionojnë me ujë të ngrohtë. Sistemi hidraulik vjen gjithashtu në dy infrastruktura të njohura si sistemi i thatë dhe sistemi i njomë, dhe dallimi midis tyre është mënyra e montimit të tubave

Për sistemet me ujë, tubat ndodhen në traun nivelues ndërsa në sistemet e thata, tubat ndodhen në dërrasat e dyshemesë dhe shërbejnë si përcjellës të nxehtësisë. Variantin "e lagësht" hidraulik mund ta gjeni me projektet e reja të ndërtimit, ndërsa versioni i thatë dhe sistemet elektrike përshtaten më mirë për rinovime.

Tani që dini pak për anën teknike të ngrohjes nën dysheme, është koha të shikoni keqkuptimet që e rrethojnë atë.

Miti 1: ngrohja nën dysheme është shumë më e kushtueshme sesa kaloriferët

Është e vërtetë që çmimi për instalimin e ngrohjes nën dysheme është 30% më i kushtueshëm se kaloriferët tradicionalë. Por ngrohja nën dysheme është një investim që ofron përfitime afatgjata. Për shkak se sistemi është më efikas në energji dhe kërkon më pak mirëmbajtje, përdoruesit do të shohin që faturat e tyre të energjisë dhe kostot e përgjithshme të sistemit do të jenë më të ulëta sesa kaloriferët tradicionalë.

Miti 2: një shtëpi me ngrohje nën dysheme nuk ngrohet kurrë

Megjithëse është e vërtetë që ngrohja nën dysheme nuk prodhon aq nxehtësi sa kaloriferi tradicional, ai jep nxehtësi të mjaftueshme për të krijuar një ambient të rehatshëm. Sistemi funksionon për të shpërndarë nxehtësinë në mënyrë të barabartë në të gjithë sipërfaqen e dyshemesë, në mënyrë që temperatura e dhomës të arrijë deri në 25°C. Pronarët e shtëpive mund edhe të caktojnë termostatin disa gradë më pak dhe të jenë të sigurt që nuk do të humbasin aspak nxehtësi.

Miti 3: teknikisht, ngrohja nën dysheme është ngrohje elektrike

Sigurisht, ngrohja elektrike e dyshemesë funksionon me elektricitet, por sistemi hidraulik funksionon me ujë të nxehtë dhe me ngrohje qendrore. Ka gjithashtu një opsion për të lidhur një sistem nën dysheme me një pompë nxehtësie. Megjithëse pompa e nxehtësisë kërkon pak elektricitet, ajo mbështetet edhe në energji të rinovueshme. Për shkak se ngrohja nën dysheme funksionon me një temperaturë të ulët konstante, shtimi i një pompe nxehtësie në sistem është zgjedhja ideale.

Miti 4: ngrohja nën dysheme kërkon më shumë kohë për të ngrohur shtëpinë, kështu që temperatura nuk qëndron kurrë konsistente

Megjithëse ngrohja elektrike në dysheme funksionon pothuajse me shpejtësinë e kaloriferëve, sistemet hidraulike reagojnë pak më ngadalë. Por kjo nuk do të thotë që duhet të vuani në temperatura të ftohta. Është e rëndësishme të shikoni se si mund të konfiguroni sistemin në mënyrë që të përputhet më mirë me stilin tuaj të jetesës dhe për të mbajtur ambientet e brendshme në një temperaturë të rehatshme. Për shembull, nëse keni një sistem hidraulik, mund t'i ndryshoni cilësimet për t'u siguruar që temperatura e dhomës të bjerë vetëm tre gradë gjatë natës.

Miti 5: ngrohja nën dysheme instalohet vetëm në dysheme

Kjo mund t'ju duket e habitshme, por ngrohjen nën dysheme mund ta instaloni edhe përtej dyshemesë. Mund ta instaloni edhe në mure apo në tavan për të ngrohur dhomat edhe më shpejt. Në përgjithësi, ngrohja nën dysheme nuk kërkon hapësirë shtesë, kështu që mund ta integroni më së miri në çdo ambient të brendshëm modern.

Miti 6: ngrohja nën dysheme ju ënjt këmbët

Në ditët e hershme të ngrohjes nën dysheme, temperatura e dhomës mund të ngrihej në më shumë se 35°C, dhe nëse ndodhte kështu, këmbët tuaja mund të ënjteshin. Por me sistemet aktuale në ditët e sotme, këto situata nuk ndodhin më, veçanërisht nëse shtëpia juaj ka termoizolim të mirë. Në fakt, kombinimi i ngrohjes nën dysheme me një pompë nxehtësie i lejon sistemit të ofrojë ftohje, që është një veti pozitive në muajt e nxehtë të verës.

Miti 7: ngrohja nën dysheme është e pashëndetshme

Ngrohja nën dysheme ndalon qarkullimin e grimcave të pluhurit që mund të shkaktojnë alergji apo sëmundje. Pronarët e shtëpive mund të përfitojnë edhe nga lagështia e përmirësuar dhe një ambient i shëndetshëm pa këpusha pluhuri dhe myk, që është veçanërisht e dobishme për personat që kanë alergji apo probleme me frymëmarrjen.

Miti 8: ngrohja nën dysheme nuk mund të kombinohet me parket

Nëse merrni parasysh disa faktorë, ngrohja nën dysheme mund të kombinohet lehtësisht me parketin. Nëse keni një lloj druri të qëndrueshëm që i reziston lagështisë dhe versionin me disa shtresa ku dërrasat janë deri në 15 cm të gjera, duhet të jeni në rregull!

Artikujt përkatës