Skip to main content

Kondicioneri: për njerëzit me astmë - miku i tyre më i mirë

Vapa e verës nuk është e mirëpritur për njerëzit me astmë. Kjo gjendje shpesh përkeqësohet nga faktorët mjedisorë si lagështia dhe ndryshimet e temperaturës. Prandaj këta faktorë duhet të kontrollohen sa më shumë që të jetë e mundur. Ndryshe nga ajo që besohet gjerësisht, ajri i kondicionuar mund të jetë një ndihmë e vërtetë për astmatikët.

Shkaqet e astmës

Shkaqet e sakta të astmës janë të panjohura, por kjo gjendje ndikohet nga shumë faktorë si gjenetika, mënyra e jetesës dhe alergjitë. Mjedisi luan gjithashtu një rol të rëndësishëm: urbanizimi, ndotja dhe ventilimi i dobët i ambienteve të brendshme i përkeqësojnë simptomat dhe mund të shkaktojnë astmë te fëmijët e vegjël. Së fundi, një sulm astme mund të shkaktohet nga disa stimuj të caktuar, edhe pse këta ndryshojnë nga personi në person dhe nga koha në kohë. Një pasqyrë:

 • Stimujt alergjikë: parazitët shtëpiakë, zbokthi i kafshëve, myku, poleni, proteinat shtazore dhe aditivët ushqimorë.
 • Stimujt jo alergjikë: tymi, gazet e shkarkimit, avujt e bojës, parfumi, detergjentet, shkumësi, boja e printimit, mjegulla, ndryshimet e nxehtësisë, ajri i ftohtë. Të gjithë janë të prirur ndaj stimujve të tillë, por një person astmatik është edhe më i ndjeshëm ndaj tyre.
 • Ilaçet, sforcimi fizik, stresi, emocionet e forta dhe hiperventilimi gjithashtu ka të ngjarë të shkaktojnë një sulm alergjik. Infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes mund ta përkeqësojnë përkohësisht gjendjen.

Menaxhimi i astmës

Personat astmatikë vuajnë nga ndjenjat e shtrëngimit në gjoks, vështirësitë në frymëmarrje, kollitja e vazhdueshme dhe rraskapitja. Megjithëse nuk ka kurë për astmën, gjendja mund të kontrollohet në mënyrë shumë efektive duke shmangur stimujt e përmendur më sipër. Prandaj rekomandohet që ta ajrosni dhe pastroni tërësisht shtëpinë tuaj, duke i kushtuar vëmendje të veçantë dhomës së gjumit. Përveç kësaj, është e rëndësishme të shmangni ekspozimin ndaj tymit të duhanit (madje edhe tymin pasiv të duhanit), të bëni ushtrime të mjaftueshme – kur kushtet mjedisore janë të favorshme, natyrisht – dhe të trajtoni çdo peshë të tepërt.

Astma dhe vapa e verës

Ashtu si me alergjinë nga bari, nxehtësia i përkeqëson simptomat e astmës. Kjo ndodh kryesisht për shkak të rritjes së lagështisë dhe mungesës më të shpeshtë të erës, të cilat rrisin nivelin e polenit dhe nxisin grumbullimin e smogut të verës.

Disa këshilla:

 • Pini shumë ujë për të parandaluar tharjen e mukozave të rrugëve të frymëmarrjes. Lëngu i domates, qumështi, lëngu i supës dhe lëngjet e frutave lejohen gjithashtu, por kufizoni konsumin e alkoolit, çajit ose kafesë.
 • Shmangni sforcimet e panevojshme. Mos luani sport në temperatura më të larta se 30°C. Gjithashtu shmangni smogun, tymin dhe çdo gjë që mund të irritojë rrugët tuaja të frymëmarrjes.
 • Shmangni nxehtësinë dhe kërkoni vende të freskëta. Aplikoni herë pas here një peshqir të ftohtë në pjesën e pasme të qafës, qëndroni në hije dhe mbajeni shtëpinë tuaj të freskët.
 • Kontaktoni me mjekun tuaj nëse simptomat përkeqësohen dhe pyesni nëse mund të rrisni dozat e ilaçeve.
 • A vuan fëmija juaj nga astma? Asnjëherë mos e lini vetëm në shtëpi ose në makinë në mot të nxehtë.

Kondicioneri për të luftuar astmën

Duke pasur parasysh rëndësinë thelbësore të faktorëve mjedisorë në këtë gjendje, ajri i kondicionuar ose një purifikues ajri është ndihma e preferuar për njerëzit me astmë. Ato purifikojnë ajrin nga substancat e dëmshme dhe ajri i kondicionuar gjithashtu krijon një temperaturë më të këndshme - me kusht që sistemi të përdoret dhe mirëmbahet siç duhet. Së fundi, ju mund të merrni disa masa specifike në varësi të stimujve që shkaktojnë sulmet tuaja:

 • Niveli i lagështisë ideal është midis 40 dhe 60%. Simptomat përkeqësohen në një mjedis tepër të thatë dhe tepër të lagësht. Nëse jeni alergjik ndaj parazitëve shtëpiakë ose mykut, kini parasysh se atyre u pëlqen lagështia dhe nxehtësia. Anasjelltas, ajri tepër i thatë shkakton ndjenjën e shtrëngimit dhe gulçimit.
 • Sigurohuni që ndryshimi midis temperaturës së brendshme dhe të jashtme të mos jetë shumë i madh, dhe se nuk i kalon pesë deri në tetë gradë. Çdo ndryshim më i madh mund të përkeqësojë simptomat e astmës.
 • Zgjidhni një kondicioner me purifikues ajri ose një sistem të aftë për të lagështuar dhe hequr lagështinë nga ajri.
 • Kontrolloni rregullisht ajrin e kondicionuar për të siguruar funksionimin optimal të sistemit.
airco dhe astma

Artikuj të lidhur