Skip to main content

A vuani nga alergjia nga bari? Përgatituni mirë paraprakisht.

Shtëpia juaj, një zonë pa alergjenë

ventilimi për alergjinë nga bari

Ka ardhur përsëri koha e mirë, sa bukur! Megjithatë, do të thotë se ka filluar edhe sezoni i polenit… A jeni ju një nga 3 milionë belgët që vuajnë nga alergjia nga bari? A do të thonë këto rreze dielli rrjedhje hundësh dhe alergji për ju, megjithë këshillat dhe mjekimet që ju jepen? A e dini se është shumë e lehtë të lehtësoni alergjinë nga bari duke aplikuar zakone të mira ventilimi në shtëpinë tuaj? Shikoni këshillat tona!

Çfarë është saktësisht alergjia nga bari?

Në mes të verës, ju papritmas keni të gjitha simptomat e një ftohjeje: ju rrjedhin hundët ose keni hundën e bllokuar, teshtini, ju lotojnë sytë, keni dhimbje koke… Mund të keni edhe dhimbje të fytit ose gojës. Me pak fjalë, ju jeni ndier më mirë. Ju duken të njohura këto simptoma? Ju ndoshta vuani nga alergjia nga bari. Kur përmbajtja e polenit në barëra ose pemë bie në kontakt me mukozën e hundës ose të syve, ndodh një reaksion alergjik. Për të zbuluar nëse vërtet keni alergji nga bari, është më mirë të shkoni te mjeku juaj i përgjithshëm për një test alergjie. Mos harroni testin e pjalmimit të kryqëzuar: njerëzit me alergji nga bari kanë më shumë gjasa të kenë reaksion alergjik ndaj disa frutave dhe perimeve, të cilat përmbajnë të njëjtat alergjenë si poleni.

Kur fillon sezoni i alergjisë nga bari?

Gjëja më e vështirë në lidhje me alergjinë nga bari është se mund të zgjasë nga shkurti në gusht, në varësi të llojit të polenit ndaj të cilit jeni alergjik. Për disa njerëz, sezoni i alergjisë nga bari zgjat vetëm një muaj, ndërsa për të tjerë është shumë më i gjatë. Sido që të jetë, sa më shumë polen të ketë në ajër, aq më të theksuara do të jenë simptomat tuaja. Prandaj është e rëndësishme të dini se kur janë periudhat e lulëzimit në mënyrë që të bëhen rregullimet e nevojshme.

● Barërat: Maj deri në shtator.

● Hithra: Qershor deri në shtator.

● Mështekna: Mars deri në maj.

● Pisha dhe bredhi: Prill-maj.

● Lisi dhe gështenja: Prill deri në qershor.

● Verri dhe lajthia: Shkurt deri në maj.

● Lëpjeta: Maj deri në gusht.

● Gjethja e dellit: Maj deri në shtator.

● Kantariona: Korrik deri në gusht.

● Selvia: Mars deri në maj.

Hapat e parë në trajtimin e alergjisë nga bari

Gjëja e parë që duhet të bëni është të ndiqni rekomandimet e mjekut tuaj, por nëse e dini polenin ndaj të cilit jeni alergjik, është më mirë ta shmangni atë. Për shembull, mos e kositni lëndinën nëse alergjia juaj shkaktohet nga bari. A jeni alergjik ndaj polenit të mështeknës? As mos e mendoni atë shëtitje në park… Ka uebsajte të panumërta që listojnë përqendrimet e ndryshme të polenit. Ndiqni rekomandimet dhe shmangni ushtrimet në natyrë. Por do të preferonit të mos qëndronit brenda? Atëherë pse të mos kaloni një ditë buzë detit?

I thoni lamtumirë polenit në shtëpi

Për të kufizuar simptomat, mënyra ideale është të qëndroni në shtëpi... për sa kohë që ajo nuk përmban polen. Mbyllni dritaret dhe zgjidhni një purifikues ajri inteligjent që filtron polenin në mënyrë që të mund të shijoni përsëri ajrin e freskët. Grimcat e polenit nuk mund t’i rezistojnë lagështisë, prandaj mund të jetë një ide e mirë ta pastroni shtëpinë tuaj tërësisht, të lani flokët para se të flini dhe t’i thani rrobat brenda.

Shmangni irrituesit shtesë

Përveç polenit, shmangni burimet e tjera të irrimit, të tilla si cigaret ose aromat e forta. Nëse keni sy të pezmatuar, mos përdorni lentet e kontaktit dhe shpëlajini rregullisht me ujë të ngrohtë. Mbi të gjitha, mos i fërkoni!

Artikuj të lidhur