Skip to main content

Si ta dini nëse cilësia e ajrit të brendshëm është e mirë?

Si cilësia e ajrit të brendshëm ashtu edhe të jashtëm janë po aq të rëndësishme. Por ajri në shtëpinë tonë mund të mos jetë aq i mirë sa e imagjinojmë. Çfarë mund të bëjmë për këtë?

cilësia e ajrit

Ne nuk mund të jetojmë pa ajër të pastër. Prandaj, cilësia e ajrit të jashtëm ka qenë objekt i vëmendjes së veçantë për disa kohë. Dhe kjo është shumë e drejtë. Por cilësia e ajrit brenda shtëpive tona është po aq e rëndësishme! Dhe ajri në shtëpinë tonë mund të mos jetë aq i mirë sa mund të mendojmë. Si do ta dini? Dhe çfarë mund të bëhet për ta adresuar këtë?

A kaloni shumë kohë brenda?

Kështu ndodh me të gjithë ne. Veçanërisht krahasuar me disa dekada më parë, kur punonim jashtë në fusha dhe fëmijët ende luanin në rrugë shumicën e kohës. Ose në krahasim me disa vende që gëzojnë një klimë më të ngrohtë ku njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë. Mesatarisht, ne kalojmë deri në 80% të kohës sonë brenda: në zyrë, në supermarket, në palestër, në shtëpi etj.

Po në lidhje me klimën tonë të brendshme?

Klima e brendshme përcakton mënyrën se si ndihemi si në shtëpi. Dhe cilësia e ajrit luan një rol të madh në këtë. Në të gjitha dhomat ku nuk ka ventilim natyral, ajri mund të jetë i ndotur. Dhe ndotja e ajrit shpesh është 10 herë më e madhe brenda sesa jashtë. Megjithatë, për të matur me kujdes dhe saktësi cilësinë e ajrit të brendshëm, duhet të thërrasim specialistët. Por ju mund të bëni një vlerësim të arsyeshëm me vetëm disa gjëra.

Çfarë ndikon në cilësinë e ajrit të brendshëm?

Cilësia e ajrit të brendshëm ndikohet nga disa faktorë. Në veçanti, ventilimi, lagështia dhe temperatura. Si dhe aktivitetet e ndryshme që ndërmerrni çdo ditë, të tilla si gatimi, larja ose dushi, larja e rrobave dhe, po, edhe thjesht frymëmarrja. Ose deri në materialet me të cilat është ndërtuar shtëpia juaj, si e ngrohni shtëpinë tuaj, sa kafshë shtëpiake dhe bimë keni, produktet e pastrimit që përdorni etj. Po kështu, prania e duhanpirësve është një tjetër faktor i rëndësishëm. Tymi i duhanit është shumë i dëmshëm sepse përmban jo më pak se 4000 grimca të imta të gazta.

Cilësia e dobët e ajrit të brendshëm është e keqe për shëndetin tuaj

Cilësia e dobët e ajrit të brendshëm mund të ketë pasoja të pafavorshme shëndetësore. Simptomat janë shpesh të paqarta në fillim dhe dëmtojnë mirëqenien e përditshme: nuk ndiheni mirë në lëkurë, ndiheni më i stresuar, keni vështirësi të përqendroheni, keni mungesë energjie...

Por cilësia e dobët e ajrit mund të sjellë edhe probleme më të theksuara:

  • dhimbje koke
  • marramendje
  • të përziera
  • simptoma të zgjatura të ngjashme me gripin
  • mbytje
  • acarim i hundës, fytit dhe syve
  • palpitacione
  • vështirësi në frymëmarrje
  • përkeqësim të astmës

Kjo madje mund të çojë në simptoma kronike dhe gjendje kronike. Ndotja e ajrit të brendshëm shkakton më shumë shqetësime në grupe të caktuara, si fëmijët e vegjël, të moshuarit, njerëzit me rrugë frymëmarrjeje të ndjeshme dhe pacientët me sëmundje kronike të zemrës.

Ajri shumë i lagësht është gjithashtu i dëmshëm dhe çon në kondensim, aroma të pakëndshme dhe myk. Nevoja për ventilim nuk është gjithmonë e dallueshme apo e dukshme. Edhe nëse nuk ka lagështi ose myk, mund të ketë më shumë substanca të dëmshme, CO2 dhe baktere sesa dyshohet.

Ventilimi është vendimtar

Prandaj është shumë e rëndësishme që gjithmonë ta mbani shtëpinë tuaj të ventiluar mirë. Në shtëpitë e vjetra, shpesh ka “ventilim natyral” për shkak të të çarave. Në shtëpitë e reja, izolimi është aq i mirë saqë ajri i ndotur vështirë se mund të largohet. Hapja e dritareve çdo ditë për 10 minuta në mëngjes dhe në mbrëmje është tashmë një fillim i mbarë. Por ai vetëm zhvendos ajrin, gjë që vetëm pjesërisht përmirëson lagështinë ose cilësinë e ajrit. Prandaj, nuk është një masë efikase për të luftuar mykun në pjesë të futura të vogla.

Ventilimi i vazhdueshëm

Ventilimi preferohet të jetë i vazhdueshëm. Pa ventilim të rregullt, ajri i ndotur i brendshëm nuk mund të dalë, veçanërisht nëse ka nivele të konsiderueshme të ndotjes së jashtme. Një sistem ventilimi nuk është një luks i madh.

Daikin ofron zgjidhje të ndryshme të pompave të nxehtësisë që përveç ngrohjes dhe ftohjes së dhomave në mënyrë efikase, lagështojnë, dehumidifikojnë dhe dezinfektojnë ajrin.

Artikuj të lidhur